OmniHis B.V.  Telefoon: 0900-6664447 (0900-OMNIHIS)   |  mijn.OmniHis.nl
  • Home
  • Nieuws
  • Verbetering medicatieproces van levensbelang

Verbetering medicatieproces van levensbelang

Deze maand, in het tweede Medisch Ondernemen magazine van dit jaar, verscheen een artikel over onze collega Helma van der Linden en het nieuwe medicatieproces. Lees waarom wij vinden dat meedoen belangrijk is.

Helma van der Linden (Lead architect) –“Verbetering medicatieproces van levensbelang.”

Hoog op de agenda van zorgverleners in Nederland staat medicatieveiligheid. Niemand wil immers fouten maken die schadelijk zijn voor patiënten. Als we de medicatieveiligheid verbeteren, kunnen medicatiefouten worden voorkomen. De noodzaak om medicatieveiligheid te vergroten is dus groot. Dat bleek tijdens de expertmeeting van 23 mei jl. in Nieuwegein. Daar toonden software-leveranciers met een proof-of-concept demonstratie de veranderingen in het medicatieproces als gevolg van de nieuwe informatiestandaard.

Betere informatievoorziening

Statistieken laten zien dat jaarlijks vele duizenden mensen in het ziekenhuis belanden door medicatie-incidenten. Vragen die dan rijzen betreffen enerzijds de kwaliteit van geneesmiddelen en anderzijds het juiste gebruik ervan door zorgverleners. Hoe kunnen onveilige situaties en risico’s worden voorkomen? Hoe kunnen we bevorderen dat de juiste medicatie wordt voorgeschreven? Het antwoord: door betere samenwerking en betere informatievoorziening.

Informatiestandaard

Aan de hand van praktijkvoorbeelden lieten de leveranciers zien wat er met de introductie van de informatiestandaard precies verandert. Aan de orde kwamen: wijzigingen in het voorschrijven, wijzigen van medicatie, stoppen van medicatie en de uitwisseling van medicatieafspraken tussen voorschrijvers. Voor zorgverleners is het immers essentieel om een actueel en compleet medicatieoverzicht van patiënten te hebben. Alleen dan kunnen zij adequate medische beslissingen nemen.

Real time wijzigingen

Helma van der Linden Lead Architect bij HIS-leverancier OmniHis: “Het nieuwe medicatieproces biedt winst op een aantal fronten. Zo zien wij als grootste voordeel de mogelijkheid om real time wijzigingen uit te wisselen. Op dit moment wordt een aantal zaken niet standaard met alle partijen uitgewisseld, zoals wijzigingen in doseringen, eerder stoppen of juist langer doorgaan met medicijnen, én het daadwerkelijke gebruik van medicijnen door de patiënt.”

Meedoen aan pilot

Voor haar persoonlijke inzet voor de verbetering van gegevensuitwisseling in de zorg ontving Helma van der Linden de VZVZ Connectoom-Award 2018: “Het spreekt vanzelf dat wij meedoen aan deze pilot. Wij vinden deze ontwikkelingen heel belangrijk. Ze dienen het belang van àlle betrokkenen. Meedoen is dus van levensbelang. Namens onze huisartsen lopen wij bij OmniHis dan ook graag voorop.” Zo blijkt dat de nieuwe informatiestandaard voor het medicatieproces hoog op de politieke agenda staat.

De nieuwe standaard kwam tot stand in samenwerking met koepelorganisaties van zorgverleners en patiëntenorganisaties. Tot de Nictiz pilot-groep behoren o.a.: FarMedvisie, Nexus, OmniHis en ZorgDoc. Meer informatie over de informatiestandaard: nictiz.nl

 

Lees hier het bericht op medisch ondernemen

OmniHis, van voor en door huiartsen

Door LHV uitgeroepen als meest gebruiksvriendelijke HIS (HuisartsInformatieSysteem - Cijfer 9,2 onderzoek 2016)

Contactgegevens

Kosterijland 70
3981 AJ Bunnik
0900-6664447 (0900-OMNIHIS)
info@omnihis.nl

Copyright © 2019